Més o menys per ordre d’importància.
- Fer copies de seguretat regularment de les dades importants. (sona pessimista començar per aquesta però...)
- Sempre ús dic que el sentit comú és fonamental. Això és molt fàcil de dir ... ens cal criteri. I per poder tenir una mica de criteri ens cal estar mínimament informats, aquest esforç ens agradi o no, avui en dia, cada cop és més important.
- En general cal desconfiar: RÉS d'instal•lar programes gratuïts, de procedència dubtosa, compulsivament , ni obrir adjunts de correus no demanats, ni donar els vostres passwords a qualsevol web que prometi no sé què ...
- També és imprescindible que el programari estigui actualitzat. Sobretot, el sistema operatiu, els navegadors i tots els programes que es connectin a internet. Els programes tenen errors (bugs) que poden ser explotats per entrar al nostre ordinador. És per això que s’han d’anar actualitzant de forma regular. No serveix de gaire un antivirus de pagament i firewalls fantàstics si tenim forats enormes en els programes que es connecten a la xarxa.
- Ara sí, (en el 5è punt!) un antivirus que s’actualitzi automàticament de forma periòdica (millor si és a diari). Recordeu que ni de bon tros són fiables al 100%. Per una banda surten virus nous a diari i això provoca una finestra de temps entre que surt el virus, les empreses antivirus el detecten, el posen a les seves bases de dades i els usuaris ens actualitzem. Per l’altre hi ha virus minoritaris o amb petites variacions fetes a mida que no arriben mai a les bases de dades dels antivirus. Per això són imprescindible els punts anteriors.
- Un tallafoc (firewall) és molt útil si es sap fer servir, però això no és tant fàcil com sembla i pot donar una falsa sensació de seguretat en cas que no s’utilitzi correctament. La majoria de vosaltres, si teniu internet amb ADSL, ja teniu un primer tallafoc en el modem/router que ús donen per connectar-vos; aquest, més el que ve per defecte amb el Windows, en la majoria de casos serà més que suficient. Intentar augmentar aquest nivell de seguretat (milloraríem sobretot les connexions sortints del nostre ordinador) requereix un bon coneixement de tots el processos que corren en segon pla en el nostre ordinador.
- No utilitzar el compte d'administrador per navegar. L'ideal és tenir dos comptes, un de normal per utilitzar-lo per treballar, navegar, jugar... i un d'administrador només per quan us calgui instal·lar o actualitzar programes.
- Molt de compte amb els pendrive / memòries USB, per defecte poden infectar el nostre ordinador pel simple fet de només connectar-les.
- Una mesura molt més senzilla són els programes antispyware com spybot o adaware entre d’altres. Són gratuïts i molts fàcils de posar en marxa, compte que si n’abusem poden alentir significativament l’ordinador.
- N’hi hauria moltes més de no tant importants ( auditar remotament possibles ports oberts, comprovar la integritat dels programes del sistema operatiu, programes de tota mena anti: antirootkits , antitroyanos, antiphishing ...)
- Tampoc cal ser paranoics.
Antivirus
Compte és fonamental desinstal·lar un antivirus abans d'instalal·lar-ne un altre. ! Això només pels residents, si només voleu fer un anàlisis amb un antivirus en línia o sense tenir-lo resident no cal.
- Un document de la revista Consumer sobre antivirus
- VirusTotal podeu enviar-hi qualsevol arxiu sospitós i serà analitzat per un munt d'antivirus gairebé de forma instantània per comprovar si està infectat.
- Antivirus online: el de Panda (cal registrar-se) el de Trendsecure, de Bitdefender, de mcAfee, els eset (l'empresa del nod32), el ca, el de F-Secure
- Antivirus gratuïts; aquests són per instal·lar tots ells s'actualitzen periòdicament, els dos primers els hem fet servir al colen i funcionen força bé. l'Avira, el AVG, l'Avast, el ClamAV (aquest és gratuït i lliure) i el Bitdefender.
- Pels pendrive (memòries USB) que últimament tants problemes donen, s'infecten o infecten només de connectar-les a un pc (amb els desafortunats autoexec...). El programa de Panda Autorun Vaccine, impedeix que es propaguin els virus impedint que s'executi automàticament cap programes de les memòries USB o dels CD/DVD's i també evita (això relativament compte!) que se'n instal·lin de nous als nostres pendrives.
No instal·leu més programes dels estrictament necessaris, i si ho heu de fer baixats de la pròpia pàgina web del programa si són lliures del sourceforge i sinó de pàgines amb mínima de solvència (en general és inversament proporcional al nombre de vegades que surt la paraula gratis o free).
- Sourceforge ( heu de clicar a Find Software) La majoria dels millors programes lliures els trobareu aquí.
- Cdlibre (era una excepció al comentari sobre la paraula gratis, amb bon criteri ho han canviat per libre ...) Un molt bon recull de programes lliures i molt enfocada a l'ensenyament.
- Des de Softcatala promouen l'ús del català. Hi trobareu programes, diccionaris... en la nostre llengua.
- La web de Softonic, compte !!! N'hi ha moltíssim, ben organitzats i classificats. El millor són els comentaris i les recomanacions ... teniu l'opció de descarregar-lo gratuïtament (busqueu be). Per contra afegeixen programes de "propina" afegits al que estàs descarregant amb propagada i coses pitjors. És útil com a punt de partida, i un cop trobat el programa que interessa mirar de descarregar-lo de la pàgina oficial. Compte que també barreja programes gratuïts, lliures, comercials, versions de prova ...
- La de Download similar a Softonic però en anglès.
- Molta i molt actual al Centro de Respuestas a Incidentes i també la seva molt bona col·lecció de programes de seguretats gratuïts aquí.
- La Oficina de Seguridad del Internauta. Una mena de versió light de l'enllaç anterior
- Seguridad en la red una mica de resum de tot (regular).
- Infospyware una web amb molta informació sobre seguretat i amb un foro molt actiu.
- Kriptopolis: un de les webs que porta més temps dedicada a la criptografia i la seguretat.
- La web d'Hispasec. i el seu blog.
- El bloc s21sec una altre empresa de seguretat informàtica.
- El Guru de la informática
- Un informatico en el lado del mal
- Seguridad de la información
- Un bon resum de programes de seguretat al bloc cajon de sastre
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada